Pe 21 noiembrie, TMT PR și Modern Buyer au organizat în Bucuresti, ediția 4 a celui mai important eveniment dedicat sectorului horticol din România.
Agenda evenimentului a inclus prezentări, dezbateri, expo hall și professional dinner.Dintre cei peste 200 de invitați au făcut parte reprezentanți ai tuturor lanțurilor de retail, fermieri și lideri de opinie din sector, furnizori de inputuri și sisteme de sortare/ambalare etc. Din rândul producatorilor, au fost prezenți fermieri români campioni, care însumat exploatează peste 2000 de hectare de legume și fructe.
Studiile de piață privind tendințele de consum în sectorul de legume fructe, noi posibilități de prezentare/comercializare, modele de afaceri de success și soluții tehnologice avansate pentru ferme au reținut atenția participanților timp de mai bine de șase ore.
Ministerul Agriculturii a fost reprezentat de Elena Tatomir, Director General Politici și Strategii. Doamna Tatomir a amintit de investițiile importante realizate în sectorul pomicol, care vor avea impact atunci când plantațiile nou înființate vor intra pe rod.
Romina Ardelean, consultant GFK Romania, a prezentat un studiu amplu privind trend-ul de consum în sectorul fresh analizând atât produsele, cât și canalele.
Despre tipurile de client, surse de aprovizionare și canale de vânzare ale Metro Cash & Carry a vorbit Adina Ștefănescu, Category Manager Legume Fructe, care a subliniat din nou nevoia de produse românești de calitate care să fie livrate constant, conform înțelegerilor contractuale, pentru că este nevoie de predictibilitate. Același lucru l-a punctat și Elena Dinu, reprezentant Auchan, care a arătat din nou deschiderea lor către producătorii români și faptul că își propun să pună în centru consumatorul.
Despre alte canale de comercializare pentru legumele proaspete a vorbit Liviu Paraschiv, Head of Production Calif, afacere românească cu specific oriental, primul Kebab Boutique din România care oferă specialitati preparate în centrul propriu de productie. Liviu a declarat ca economisesc 50.000 de lei pentru că lucează cu producători locali care cultivă dovlecei și pătrunjel pentru rețea.
Ilias Papageorgiadis, CEO More Bio Comerce, distribuitor exclusiv de produse bio, a povestit despre planurile companiei privind câteva sortimente noi special pentru copii, ce vor fi lansate în acest an.
Companiile Rondocarton și Polymer Logistics au venit cu soluții inovatoare de ambalare și transport pentru fructele și legumele proaspete, în care intervenția umană este redusă la minim, iar Systec Agripack a prezentat Newtec Celox-C-UHD, un utilaj perfomant de mare capacitate pentru sortarea morcovilor.
Syswin Solutions împreună cu Iulian Tunsu, cultivator de legume rădăcinoase din Grupul BrateșLeg din Galați, a propus fermierilor sistemul SYSAGRIA, un sistem inteligent de monitorizare și control în timp real a parametrilor din aer și sol, utilizabil în orice cultură: legume, pomi fructiferi, viță de vie, culturi cerealiere etc.
Lucian Florea de la Asociația Pomicolă Itești, organizație cu 7 membri care administrează 96 ha livadă, atât cu soiuri tradiționale, cât și noi, a vorbit despre necesitatea păstrării în sortiment a soiurilor autohtone (mai ales la măr, de ex. Jonathan, Golden sau Starkrimson) și despre găsirea unor soluții tehnologice prin care acestea să poată fi produse și depozitate. Este convins că ne vom întoarce la ”gustul tradițional și la mărul autentic”, dar din păcate culoarea și mai ales diametrul, criterii după care consumatorii aleg, nu sunt întotdeauna în favoarea soiurilor vechi românești.
Anca Marcu de la Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic a vorbit cu mult entuziasm despre cei 11 membri ai organizației și eforturile lor de a răspunde prompt cererilor pieții și partenerilor din retail. Cu o structură de culturi bazată pe vărzoase, plus rădăcinoase și solano-fructoase, au reușit ca în cinci ani să aibă o creștere a vânzărilor de circa 100.000 de euro (de la 52.000 în 2013 la peste 153.000 euro anul acesta).
Cerasus Grup Cotnari din Iași a fost reprezentat de tânărul manager Bogdan Băianu, fiul cunoscutului pomicultor Dănuț Băianu. Cu o altă abordare, el a vorbit deschis și sincer despre ce a presupus schimbarea de generații în fermă, despre conflictele de idei privind managementul într-o fermă, despre delegarea responsabilităților și împărțirea clară a sarcinilor fiecărui angajat. A subliniat ideea de manager de fermă și nu pe cea de agricultor care este și inginer, și director, și contabil etc.
Dr. Ruben Budău – Ferma Bărzani, a prezentat un alt model de afacere, o fermă de afin canadian (Saskatoon berry ), descriind în detaliu caracteristicile tehnologice ale acestei specii, se pare cu rezistență mai mare la anumiți factori climatici și care nu necesită un pH acid al solului, ceea ce îl face mai ușor adaptabil și la alte zone de cultură. El a reușit sa omologheze soiul de afin Ruben, pe care l-a înregistrat la ISTIS. Soiul e special pentru că poate vegeta pe soluri cu pH-ul cuprins între 5,5 și 8.
Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova, care cuprinde nu mai puțin de 170 de membri, a fost reprezentată de Ion Ionaș. El a vorbit despre ambițiile fermierilor de peste Prut de a produce, diversifica și exporta în mai mult decât cele 5 țări spre care pleacă acum marfa lor.
De altfel, în discuțiile din sală li s-a recomandat fermierilor români să se uite cu mai mare atenție și către alte piețe din Orientul Mijlociu sau chiar mai departe, unde ar putea vinde fructe și legume proaspete la prețuri foarte bune.
Forumul de Legume Fructe s-a încheiat cu o cină, unde au avut loc două momente speciale:
- lansarea proiectului de conținut ALMANAH AGROTRENDS CENTENAR, publicație care cuprinde date statistice și analize de sector pentru câteva din principalele culturi horticole, dosare de fermieri, tendințe de consum naționale și europene, produse IGP și DOP
- Talk Show moderat de renumitul jurnalist Gabriel Gherghescu, cu 4 invitati, importanți specialiști și lideri de opinie: Aurel Tanase (președinte OIPA ProdCom), prof. dr.Florin Stănica (prorector Facultatea de Horticultură Bucuresti), George Bădescu (director executiv, AMRCR) și Claudiu Coadă (director Active Fizice AFIR).
🔻EDITIA 2018 ÎN CIFRE
➡ peste 200 de participanti
➡ 2 paneluri de conferinta si 2 sesiuni de business networking
➡17 vorbitori invitati (retaileri, producatori, autoritati, furnizori de servicii esentiale sectorului de legume fructe)
➡ 27 de parteneri
➡17 expozanti
➡ peste 2000 de hectare de legume si fructe exploatate de fermieri prezenți în sală
🔻PARTENERI EVENIMENT
➡Parteneri Platinum – Systec Agripack, Syswin Solutions, Elog Group, IBT Logistics, Polymer Logistics, Moldova Fruct, Rondocarton
➡Parteneri Gold – Chep, Deco, Eisberg, Europlast, HL Display, ICL, IFCO, Inima Bio, More Bio Commerce, Select Fruits, Ecoplant Catina
➡Parteneri Silver – Aspeti, DS Smith, Maf Foda, Rinapack, Toyota Material Handling, Valea cu Afine
➡ Parteneri Professional Dinner – Aranet, Claritech, Microgreens
➡ Partener Institutional – OIPA LEGUME FRUCTE
➡ Parteneri ALMANAH AGROTRENDS CENTENAR – ICL, Aranet, Claritech, Syngenta, SemintePlante.ro, More Bio Commerce, Systec Agripack, Patria Bank
🔻VEZI GALERIE FOTO EVENIMENT